En lang række arrangementer hylder i ord og toner den kendte digter fra Lemvig, der 5. april kunne være fyldt 150 år. Thøger Larsens mest kendte sommersange har inspireret mange andre sangskrivere - også her i lokalområdet.
Tekst: Anders Peder Christensen . Foto: Johan Gadegaard
De fleste danskere kender nok sommersangene ”Du danske sommer” og ”Danmark, nu blunder den lyse nat”
Knap så mange ved, at det er Thøger Larsen fra Lemvig, der er ophavsmand til disse sange, og endnu færre har kendskab til, hvem denne Thøger Larsen egentlig var, og hvorfor han har sat markante aftryk på eftertiden gennem sit forfatterskab og sin opfattelse af det store kosmiske univers.
En lokal Thøger Larsen-gruppe har – med stor støtte fra Lemvig Kommune – derfor benyttet anledningen til at sammensætte et stort program med både særudgivelse af en Thøger Larsen-sangbog og koordinering af en lang række arrangementer, der på forskellig vis fortæller meget mere om netop Thøger Larsen og hans mange forskellige udgivelser, tanker og betragtninger om den verden, han levede i fra fødslen i 1875 til hans død i 1928.
Mange arrangementer er afviklet i foråret, men henover sommeren og frem til den 2. november kan man stadig lære meget mere om Thøger Larsen.
Mange er gennem tiden blev inspireret af Thøger Larsen, og det gælder for eksempel Lisbeth Simonsen, der er pensioneret fra sit lærerjob ved Bremdal Skole, men som altid har komponeret musik og desuden er involveret i forskellige bogprojekter.
For mig er der ingen tvivl om, at Thøger Larsen hører til den danske elite af digtere. Og jeg fandt inspiration i ”Danmark nu blunder den lyse nat”, da jeg sidste år skrev en sommersang som en gave til sognepræst Iben Tholstrups afskedsgudstjeneste sidste år i august måned i Nørlem Kirke, hvor jeg også er kirkesanger, fortæller Lisbeth Simonsen.
Denne sommersang, der har titlen ”Ibens Sommerpostkort”, har i flere vers referencer til Thøger Larsens mere kendte sommersang.
Da jeg skrev sangen sidste år, vidste jeg ikke, at der var en større fejring af Thøger Larsen i støbeskéen, men det er et spændende program, som jeg med sikkerhed vil deltage i, siger Lisbeth Simonsen.
Som et lille kuriosum kan nævnes, at gode venner af Thøger Larsen sørgede for en pengegave til digterens 50 års fødselsdag i 1925, så han sammen med sin hustru Thyra kunne besøge klosteret San Cataldo ved Amalfi-kysten på et tre måneder langt ophold i Italien i efteråret 1925.
Pengegaven var på 6.500 kroner, og det svarer til godt 200.000 nutidskroner, så den var stor. Lige netop i år har jeg fået tildelt et selvbetalt ophold på netop San Cataldo, så jeg i et par uger i august kan opholde mig på det ikoniske sted, hvor danske videnskabsfolk, forfatter og billedkunstnere gennem tiden har fået inspiration. Jeg glæder mig, siger Lisbeth Simonsen.
Man kan læse meget mere på dansk og tysk om Lisbeth Simonsen på hjemmesiden de3musikanter.dk
I horisonten knejser
en kirke højt på tå,
mens rapsmarker lyser solskins gult
og himlen er så blå.
En sommer fyldt med glæde
en sommer fyldt med sol,
en symfoni til stede
set fra min liggestol.
De hvide sejl på fjorden
de skimtes nok så smukt
en dukkert kan man drømme om
med udsigt til en bugt.
En sommer fyldt med glæde
en sommer fyldt med sol,
en symfoni til stede
set fra min liggestol.
I engen græsser hoppen
og føllet får en tår.
De grønne nuancer ” spiller med ”
Om lysets håb – de spår!!
En sommer fyldt med glæde
en sommer fyldt med sol,
en symfoni til stede
set fra min liggestol.
Et Danmark ud til kanten
i gamle Thøgers land,
hvor sunde værdier værnes om
- af kvinde og hver mand.
En sommer fyldt med glæde
en sommer fyldt med sol,
en symfoni til stede
set fra min liggestol.
Ved Vesterhavets klitter
en sommerdag så lang,
mon legen får aldrig ende her?
vi bryder ud i sang:
En sommer fyldt med glæde
en sommer fyldt med sol,
en symfoni til stede
set fra min liggestol.
Lisbeth Simonsen, 2025