Handelsliv i Lemvig og Thyborøn er vævet sammen med alt godt fra hav og jord
Tekst: Helle Ringgaard . Foto: Lemvig Thyborøn Nordvestkysten, Johan Gadegaard, Ulla Pedersen
Friskfanget fisk er en delikatesse. Og friskere fisk end i Thyborøn får man kun, hvis man fanger dem selv. Havnen er byens hjerte. Her ligger fiskeauktionen. De professionelle fiskeopkøber står tidligt op og kommer dagligt. Kig ind til fiskekasserne på en sommeronsdag og vær med til at give et bud på skrubber, kulmule, sej - eller bare mød en fisk med hoved og hale, som man aldrig før har set.
Betjeningen i den gamle, røde auktionshal er anderledes rolig. Hos fiskehandleren i Fiskehallen er der både frisk og røget fisk, skaldyr og hjemmelavede specialiteter at vælge mellem. Mod bestilling kan fisken pakkes - eventuelt fryses ind -, så den kommer godt med hjem fra besøget på Vestkysten.
Vil man spise sin fisk på stedet, har Thyborøn flere steder (samt flere udgaver af Stjernekastere og andre nye versioner af det klassiske Stjerneskud med en dampet og en stegt fisk på smørristet brød) at vælge mellem. Fra grillbarer og café med sand på terrassen til restaurant med dug på bordet. Spiser man hellere kød eller grønt, kan man også se frem til at gå mæt fra bordet.
I Thyborøn ligger alt inden for gåafstand, og parkering er gratis. Man slentrer uforstyrret fra byens butikker og havnen til akvarieaktiviteter, museumsoplevelser og den afslappede stemningen af strandbar på bænke og dækstole mellem De Røde Huse. Unge i alle aldre finder også vej hertil ved solnedgang. I højsommeren er det sent.
Enhver kan købe en Vesterhavsost, en Ravost eller en Fyrost fra Thiese Mejeris økologiske landmænd. Men ikke alle ved, at fyret, hvor osten modner, står i Bovbjerg, at ravosten hædrer Tangens miljøforkæmper Rav-Aage fra Thyborøn - og at Vesterhavsosten er et lyst indfald fra Lemvig-egnen. Mælkebonde Arne Noe fra Vandborg mente, salten i Vesterhavsluften måtte kunne noget særligt, hvis man lagrede oste her. Han fik ret. Fjaltrings Købmandsgård sælger ostene lokalt.
Lokal økologisk mælk kan andet og mere. Hos Kammersgaard Ismejeri kan den smage af alt fra rabarber til skildpadde, sidde fast på en pind, være hældt på bøtte eller pyntet af som dessert. Isen fra gårdmejeriet i Hygum er også på menuen hos Café Larsen i Lemvig.
Handler man i Lemvig, behøver en by ikke være større. I de små gågader omkring torvene ligger de butikker man behøver - og dem man håber at finde: ostehandler, vinbutik, chokolade, kaffe og te, boghandler og en rigtig slagtermester. Han hedder Mortensen. Pølse, pålæg, fersk kød og flæskesvær: alt er hjemmelavet håndværk. Som i byens andre butikker er den faglige stolthed stor og betjeningen personlig og kompetent.
Havnen kan også være med: Fiskehandleren Bjarnes Fisk og de øvrige cafeer og restauranter har alle udsigt til fjorden vand og havnens liv. Sommeren byder også på levende musik og afslappet street-food.
Når det store røde jordbær popper op mellem aktiviteterne på kajen, er Kræmmergård i byen med friskplukkede bær af egen avl. Frilandsgartneriets egen gårdbutik ved Bækmarksbro sælger sæsonens bær, ærter, æbler, og kartofler. Man må også gå i marken mellem jordbærrækkerne og plukke selv. Måske til fryseren, måske bare til turen videre.
Finder man gamle ting og uventede skatte uimodståelige, så besøg en af egnens mange genbrugsbutikker, hvor frivillige arbejder i en god sags tjeneste - eller tag til genbrugsmarked: mandage i Lemvig, torsdage i Thyborøn. På havnen, naturligvis!
Artiklen er produceret i samarbejde med Lemvig-Thybørn Handel og Turisme