Varm velkomst til de nye batteritog

Varm velkomst til de nye batteritog

1.200 borgere fra nær og fjern mødte op, da Midtjyske Jernbaner i slutningen af februar modtog to af de syv nye batteritog, der i sensommeren sættes i drift på togstrækningerne Holstebro-Skjern og Vemb-Lemvig-Thyborøn.

Tekst: Anders Peder Christensen . Foto: Johan Gadegaard

Det var et historisk øjeblik, da Midtjyske Jernbaner i slutningen af februar måned modtog de første to af i alt syv nye batteritog, der rullede ind på Lemvig Station som de første batteritog i Danmark.

Godt nok er Midtjyske Jernbaner Danmarks mindste jernbanevirksomheder, der i alt betjener 125 kilometer jernbanestrækning mellem Holstebro og Skjern samt den oprindelige strækning mellem Vemb, Lemvig og Thyborøn, men ikke desto mindre er virksomheden nu landets førende på bæredygtig jernbanedrift med de nye klimavenlige batteritog.

- Det har været nogle meget intense år fra de første overvejelser i 2019, hvor det stod klart, at vores gamle dieseldrevne tog simpelthen på alle måder var for nedslidte til fortsat drift. Vi havde fire Y-tog, der i mere end 40 år har kørt mellem Vemb, Lemvig og Thyborøn, og dertil kommer fire Desiro-tog, der har betjent strækningen mellem Holstebro og Skjern, fortæller direktør Martha Vrist fra Midtjyske Jernbaner.

Den nye klimavenlige teknologi med batteritog blev valgt efter en tæt dialog med producenten Siemens Mobility A/S i Tyskland.

- I hele processen, som har været utrolig lærerig for os i Midtjyske Jernbaner, har vi haft en meget konstruktiv og tæt dialog med Siemens. Vi er nok blandt de mindste kunder hos Siemens, men vi har altid følt os godt modtaget. Vi er blevet behandlet som en troværdig samarbejdspartner, som vi i øvrigt altid lægger stor vægt på at være. Selvfølgelig har der været rigtig mange detaljer, som både Siemens og Midtjyske Jernbaner har skullet forholde sig til, og derfor var glæden da ekstra stor, da de to nye tog rullede ind på stationen i Lemvig, erkender Martha Vrist.

Første afgang i sensommeren

Selv om de første batteritog nu står på Lemvig Station, så går der nogle måneder, før den første afgang med passagerer kan fløjtes i gang.

- Der skal køres en lang række tests med de nye tog, som også skal typegodkendes i Danmark. Der skal udføres banearbejde på strækningen mellem Holstebro og Skjern, fordi sporet er nedslidt, og de nye tog har et større akseltryk end de eksisterende tog. Og så skal hele ladeinfrastrukturen også falde på plads, oplyser Martha Vrist.

Lige nu siger tidsplanen således, at batteritogene kan sættes i drift i sensommeren 2025, formentligt i september måned.

- Ud over de to nye tog, der er ankommet, så kommer de sidste fem tog drypvis til Lemvig i løbet af de kommende måneder. Det er vigtigt for mig at understrege, at Midtjyske Jernbaner i hele processen også har haft en tæt dialog med vores politiske bagland, der hele vejen igennem har bakket op om dette store projekt. Vi er naturligvis meget spændte på at få de nye tog på skinnerne, men vi har også respekt for, at alt – ikke mindst det sikkerhedsmæssige – skal være helt på plads, før de første passagerer kan nyde togturen og en grønnere og langt mere komfortabel rejseform, fortæller Martha Vrist.

De nye tog får samme karakteristiske farver – rød, orange og hvid – som de eksisterende tog, men selvfølgelig i et mere moderne design, og de nye tog bliver også navngivet præcis som de gamle tog.

- Vi forventer på sigt at udvide antallet af afgange på de strækninger, som Midtjyske Jernbaner i dag betjener. Vi mener også, at der er mange muligheder for at etablere samarbejder med f.eks. kulturinstitutioner om særlige togafgange, og vi er i dialog med en række samarbejdspartnere, oplyser Martha Vrist.

Når de nye tog sættes i drift, så skal de gamle tog på pension – og faktisk har flere virksomheder i lokalområdet forespurgt på mulighederne for at erhverve nogle af de historiske tog, som jo er blevet landskendte blandt andet via den kendte VLTJ-sang med Tørfisk.

- Vi er rigtig godt tilpasse med, at vores kære, gamle tog ikke helt forsvinder fra lokalområdet, og at de får en "værdig" pensionisttilværelse, hvor de vil være til gavn og glæde for både lokale og turister, siger Martha Vrist med et smil. 

Læs artikler fra 01.2025

Ny filmoplevelse i den gamle biograf - Biohuset Lemvig er blevet restaureret

Vestjyder har meget..

På Lemvig Gymnasium har de Flemming Ertbølle Madsen søsat en drøm om elever under sejl.

Lemvig fejrer Thøger Larsen...

Rejekutter i Thyborøn Havn. Foto: Johan Gadegaard

Nørlem kirke i nye klæder...

Rejekutter i Thyborøn Havn. Foto: Johan Gadegaard

Det gode familieliv...

Rejekutter i Thyborøn Havn. Foto: Johan Gadegaard

Varm velkomst til de nye batteritog...

Rejekutter i Thyborøn Havn. Foto: Johan Gadegaard

Turister skaber 1.200 job...

Rejekutter i Thyborøn Havn. Foto: Johan Gadegaard

Masser af oplevelser i forårsmånederne...

Rejekutter i Thyborøn Havn. Foto: Johan Gadegaard

Hun passer æg og unger..