Fiskefrikadeller til hele landet

Fiskefrikadeller til hele landet

Under navnet Havet's lancerer Jeka Fish på havnen i Lemvig nu nye fiskeprodukter til de danske forbrugere.

Tekst: Erik Poulsen . Foto: JEKA Fish

Den sidste, registrerede fiskekutter i Lemvig Havn sejlede tidligere på året til Skotland for at friste en skæbne som turbåd, men derfor arbejdes der nu stadig med masser af fisk på havnen.

Ikke mindst hos virksomheden Jeka Fish, hvor de 110 medarbejdere årligt håndterer 8.000 ton torsk. De fanges bæredygtigt og skånsomt på line i Stillehavet ud for Alaska og fryses straks ned for at bevare den gode kvalitet. Efter en langsom optøning i Lemvig bliver torsken vådsaltet og solgt som filetter til først og fremmest det italienske marked.

Det er god, international forretning, der bidrager med størstedelen af Jeka Fishs årlige omsætning på 290 mio. kr. Alligevel har Lemvig-virksomheden de seneste tre år arbejdet målrettet på at udvikle forretningsgrundlaget med nye fiske- og skaldyrsprodukter direkte til danske forbrugere.

Havet's til danske spiseborde

Det sker under navnet Havet's, som kunder i blandt andet SuperBrugsen og Kvicklys supermarkeder over hele landet nu kan møde i køle- og frysedisken. I første omgang er det salg af fiskefrikadeller, men både fiskeburgere, rejer og torskstykker er klar i pipeline. Og når Irma efter sommerferien åbner butiksdøren for Lemvig-produkterne er det med hele fire forskellige frikadelle-varianter.

”Havet's er en strategisk satsning på videreforædling og markedsorienteret produktion, hvor vi mener, at vi kan levere en kvalitet, der ikke er på det nuværende marked. I kraft af vores i forvejen store arbejde med kvalitets-torsk er vi blandt andet i stand til at levere en fiskefrikadelle med op til hele 90 procent torsk”, siger Lasse F. Kristensen.

Produktion på havnen

Han er ansvarlig for forretningsudvikling hos Jeka Fish og forventer, at der allerede i år skal produceres 200 ton fiskefrikadeller på havnen i Lemvig. Det sker i ejendommen, hvor Jens Møller Products tidligere producerede tang-kaviar.

”Vi har ingen planer om at flytte fra Lemvig, så det var perfekt, at vi kunne overtage produktionslokalerne til til produktion af vores frikadeller. Det kræver en stor disciplin at levere direkte til detailhandlen, og vi får jævnligt besøg fra supermarkederne, der vil se, hvordan vi arbejder med råvarerne her på havnen”, siger Lasse F. Kristensen.

Målet er, at der om to-tre år produceres 600-800 ton fiskefrikadeller i forskellige varianter. Først og fremmest til det danske marked, men der eksporteres allerede Lemvig-frikadeller til flere lande i Europa.

Østers og rejer

Sideløbende arbejder Jeka Fish på at undersøge om virksomhedens placering tæt på både Limfjorden og Nordsøen kan give adgang til nye råvarer som østers og taskekrabber. Det sker blandt andet gennem investeringer i udvikling af akvakultur med opdræt af østers i Nissum Bredning.

Rejer og andre skaldyr er allerede en del af sortimentet, efter at Jeka Fish i 2009 overtog den nordjyske skaldyrsvirksomhed Cimbric og sidste år flyttede produktionen til Lemvig. Opkøbet af Cimbric har været med til at give adgang til detailhandlens distributionskanaler – og kombinationen af rejer og torsk har oven i købet helt konkret udmøntet sig i, at Havet's første fiskefrikadelle i butikkerne består torsk, rejer og chili.

Selv om Jeka Fish nu begynder at sælge fisk og skaldyr til forbrugerne i landets supermarkeder, vil der fortsat være fabrikssalg af frosne produkter på havnen i Lemvig den sidste onsdag i hver måned. Her kan man for eksempel købe fem kilo fiskefrikadeller eller tre kilo torskehaler.

Fabrikssalget ses blandt andet som en god mulighed for at teste nye produkter og få kundernes direkte reaktion.

Læs mere på havets.dk og jekafish.com

Læs artikler fra 02.2015

Opgaver med vind, olie og gas i Nordsøen vil i de kommende år præge havnene i Thyborøn og Hvide Sande, som derfor søger tættere samarbejde.

Offshore rammer vestkysten

Kanalen mellem Thyborøn og Agger har taget hul på sommersejlplanen over Thyborøn kanal. Det bliver en af de sidste somre for den gamle færge...

Færgen sejler mod pension

De vestjyske plantager er et righoldigt spisekammer for svampejægere – og sæsonen er længere end de fleste tror

Svampetid

Naturplejer Nina Svanborg fra Bøvlingbjerg deler sin hverdag med får, heste og kvæg på facebook

Ninas naturoplevelser

Den ikoniske bygning Nørrehus i Ringkøbing med den 100-årige biografhistorie har undergået en større renovering og er nu bageri og cafe.

Nørrehus' nye historie

Træskibe fra hele landet mødtes i Lemvig Havn.

Havn som i gamle dage

Under navnet Havet's lancerer Jeka Fish på havnen i Lemvig nu nye fiskeprodukter til de danske forbrugere.

Fiskefrikadeller til hele landet

Nye kunst- og musik-initiativer i Hvide Sande har gjort fiskerbyen kendt både nationalt og internationalt.

Vestkystens kunstby

WOW-park ved Højmark udvider friluftsaktiviteter med hjælp fra frivillige i de omkringliggende sogne.

Forlystelsespark til tops

Hvordan menneskene dengang lærte sig deres kunst og med enkle, elegante streger fremmanede dyrene på klippevægge, må man fantasere sig til.

Billedmagere blandt bison