Nordsøens sjoveste arbejdsplads

Nordsøens sjoveste arbejdsplads

Fiskefartøjet L654 
Pia Glanz fra Thorsminde er præget af
et særligt fællesskab med overvejende
unge fiskere ombord.

Tekst: Erik Poulsen . Foto: Henrik Vinther Krogh og Pia Glanz' Facebookside

Det er fysisk hårdt arbejde i al slags vejr på bølgerne langt ude på Nordsøen. Størstedelen af tiden står de under dæk for at sortere, rense og pakke fisk på is. 

Og i fem til syv dage er de kun sammen med fire andre mænd på et skib, hvor det handler om at arbejde mest muligt, og hvor man kun er alene, når man står i styrhuset for at holde kursen. 

Alligevel elsker fiskerne ombord på Thorsminde-fartøjet L654 Pia Glanz jobbet, der indebærer, at de typisk to ud af tre uger er på havet. Besætningen er langt overvejende unge fiskere, og det giver en ganske særlig stemning ombord. 

”Vi er gode til hjælpe hinanden, og så er det en rigtig fed hyre, at vi næsten kun er unge mennesker, der laver meget pis med hinanden”, siger Simon Kirk Sørensen. 

Jannich Christensen er ny mand ombord, og han ved udmærket, hvad han er gået ind til:

”Det er nok den båd, hvor der er mest sjov og ballade, og der er ikke rigtigt nogen grænser for, hvad vi kan finde på at lave pjat med. Er der?”, spørger Jannich Christensen – og får et klart og kontant ”nej!” som svar fra Brian Kjærgaard Jensen, en af de tre partsindehavere af Pia Glanz.

Magasinet Vestkysten har været med ombord på en vinterdag, hvor fartøjet lå i Thyborøn Havn og ventede på bedre vejr. Her mødte vi fem af de unge fiskere, der hjælper hinanden med at gøre klar til næste tur og gerne drikker et par øl med deres makkere, når de er kommet i havn og har fået losset fisken af til auktionen.

Lennart Glanz Christensen, 27 år

Opvokset i Thorsminde, som søn af fiskerskipper John Christensen. Partsindehaver af Pia Glanz i tre et halvt år sammen med sin far og fætter. Uddannet skipper. Bor i Mejdal ved Holstebro. 

Efter HTX-eksamen søgte Lennart Glanz Christensen ind til Søværnet, hvor planen egentlig var, at han skulle være officer. Men efter kun syv måneder valgte han fiskeriet frem for den sømilitære tjeneste.

”Jeg ved ikke, hvad jeg ellers skulle lave, og jeg kan godt lide, at vi bliver betalt for det, vi laver. I Søværnet fik alle jo en fast hyre uanset indsats. Her er det altid sjovt, når vi fanger mange fisk”, siger Lennart Glanz Christensen.

Brian Kjærgaard Jensen, 26 år

Opvokset i fiskerfamilie i Thorsminde. Fætter til Lennart Glanz Christensen og har fisket i to år med Pia Glanz, som han også har været medejer af det seneste år. Fisker siden han forlod 9. klasse og har afsluttet skipperuddannelsen. Bor i Holstebro. 

”Det er spændende og udfordrende at være fisker. Vejr og fangst gør, at der ikke er to dage, der er ens. Lønnen er okay, men det er også hårdt arbejde. Til gengæld har du helt fri, når du har fri”, siger Brian Kjærgaard Jensen. 

Det jagt-instinkt, der driver mange fiskere, følger han også på land, hvor fritiden blandt andet bruges på andejagt.

Lasse Sonneby, 33 år

Opvokset på Østerbro i København og i Albertslund. Bosat som fisker i Thyborøn, siden han var 19 år, og har kone og to børn. Har sejlet med Pia Glanz det seneste år. 

”Det var min mors ide, at jeg skulle være fisker, fordi jeg så kom ud og fik noget frisk luft og ikke var derhjemme og lavede ballade. Jeg kom derfor på fiskeriskole i Grenå og gjorde uddannelsen færdig i Thyborøn”, fortæller Lasse Sonneby. 

Han må siges at være glad for at fiske: Fritiden går med camping og lystfiskeri i put and take-søer… 

Jannich Christensen, 22 år

Opvokset på Sjællands Odde, hvor han godt kunne lide at se bådene kommer i havn. Tog derfor sammen med en kammerat 10. klasse på Fiskeriefterskolen i Thyborøn for at snuse til fiskerierhvervet, som de begge blev glade for. Uddannet fisker og har gået et halvt år på skipperskole. Har sejlet med Brian Kjærgaard Jensen på andre både og er ny mand ombord på Pia Glanz. 

”Jeg bor i lejlighed i Aarhus med min kæreste, der studerer jura. Hun er ud af fiskerfamilie i Thorsminde, så hun ved godt, at fiskerlivet indebærer, at jeg på havet i fem-syv dage ad gangen. Bianca rider varmblodsheste på højt plan, så når jeg er i land går meget af tiden med hestene”, siger Jannich Christensen.   

Simon Kirk Sørensen, 22 år

Opvokset i fiskerfamilie i Staby. Bor i Holstebro og har fisket i et år. 

”Jeg er uddannet mekaniker. Du kan ikke holde til at fiske hele livet. Det er hårdt arbejde, når det gynger og hopper derude. Derfor er det godt at have en uddannelse at falde tilbage på. Men jeg kan lide den specielle livsstil, hvor du arbejder igennem, når du er på havet, og så har frihed, når du er i land”, siger Simon Kirk Sørensen. 

Han benytter friugerne til jagt og ferie.

Artiklen er produceret i samarbejde med Konsumfisk som en del af vestkyst-projektet ’Kend din fisker’

Læs artikler fra 01.2018

Ny vandrerute i Husby Klitplantage...

Tur gennem gamle spor i landskabet

Med restaurant, havneknejpe, køkken, fiskebutik og iskiosk i
Thyborøns tidligere auktionshal driver indehaveren af
 Fiskehallen, Anders Olesen, en særdeles alsidig fiskeforretning

Fiskehallen sælger fisk på alle måder

Lemvigegnen har masser at byde på til turister, og det er stadigt nærheden til Nordsøen, der er
adgangsbilletten til
udvikling af det lokale
turisterhverv.

Vestkysten trækker i tyskerne

Fiskefartøjet L654
Pia Glanz fra Thorsminde er præget af
et særligt fællesskab med overvejende
unge fiskere ombord.

Nordsøens sjoveste arbejdsplads

Skindsteget kulmule med blomkålspuré og lun blomkålssalat

Skindstegt kulmule

Thyborøn Havn bobler af aktivitet og ikke mindst
tilfredshed med, at den nye Offshorekaj har løftet opgaven i forbindelse med opstillingen af fire havmøller i Nissum Bredning.

Havn klar til flere møller

Til april udkommer
bogen
’Vesterhavsbilleder’
med udvalgte fotos
af natur- og
landskabsfotograf 
Mikkel Jezequel,
 der har et helt særligt forhold til vestkysten.

Ny bog hylder vestkysten