Naturen med dens fortællinger om liv og død er blandt Corona-tidens vindere.
Mens corona’en lukkede hele verden ned i foråret, var der et par, Kjeld og Yvonne, som ufortrødent fortsatte familielivet i det vestjyske. Storkeparret i Flynder ved Bækmarksbro byggede videre på Europas nordvestligste storkerede, parrede sig og lagde fem æg. Det hele blev fulgt på live-kamera i alle dagtimer. Også da de første æg klækkede.
Mens alle lynhurtigt omstillede sig til, at undervisning, møder, familiesammenkomster og lægekonsultationer sagtens kan foregå på en skærm, så blev TV Midtvests storke-tv med Kjeld og Yvonne en bragede seer-succes. Og et advarselsskilt med lavtflyvende storke måtte op på Holmgårdvej for at styre trafikken.
Nedlukningen af store dele af samfundet i et i øvrigt solbeskinnet forår gav tid og behov for at komme ud i den friske luft og naturen. Det har sammen med DR’s dramatiserede natur-kampagne helt sikkert skærpet interessen for vores vilde dyr. Herunder storkene, som først på sommeren også tiltrak sig opmærksomhed ved at optræde i usædvanligt store flokke på 10-14 unge storke ved Spjald og Torsted.
Her i Magasinet Vestkysten fokuserer vi denne gang på en anden stor, hvid fugl med langt næb, som kun af navn er en stork. Nemlig skestorken, som egentlig er en ibis fra varmere himmelstrøg, men som også har indtaget vestkysten som yngleområde efter mange års fravær.
Det er klimaforandringerne, der rykker ved dyrelivet. Pludseligt har vi delfiner i form af hvidnæser og øresvin. Det giver gode oplevelser, når en båd i Limfjorden er omgivet af en flok nysgerrige øresvin, og en hvalforsker kalder det en sensation. Andre forskere må til gengæld ud på stranden for at undersøge de hvidnæser, der i lighed med vores største havfugl, sulen, i stor stil strander uden nærmere dødsårsag.
De konstante spørgsmål om liv og død er måske netop det fascinerede ved den natur, som corona’en på godt og ondt har mindet os om.
God fornøjelse med Magasinets sommerudgave!