Lækre opskrifter med torsk

Lækre opskrifter med torsk

Gærdesmutten er Danmarks næstmindste fugl, men den knokler som en stor okse. Fuglen bygger mange reder, har flere "koner" og får flere kuld unger på bare én sæson.

Opskrift: Annemette Fruergaard . Foto: Henrik Vinther Krogh

Torsk med sprød topping

Ingredienser:

  • 500 g torskefilet uden skind og ben 
  • En smule olivenolie 
  • Salt 
  • 1 skive rugbrød 
  • ½ dl rasp 
  • ½ dl mandler 
  • ½ fed hvidløg 
  • 1 lille håndfuld persille 
  • 1 tsk salt 
  • 3 spsk olivenolie 

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 180 grader. 

Gå fisken efter for ben og fjern dem, du evt. finder. Del fisken i 4 store stykker eller 8 mindre. 

Gnid fiskestykkerne med en smule olivenolie og krydr med en anelse salt. 

Læg dem på bagepapir på en bageplade. 

Topping

Skær skorpen af rugbrødet. 

Kom rugbrød, rasp, mandler, det pillede, halve hvidløgsfed, skyllet persille, salt og olivenolie i en foodprocessor. Blend det, til det hele er findelt, men hvor mandlerne stadig kan ”ses”. 

 Fordel blandingen ovenpå fiskestykkerne i et jævnt lag. 

Bag fisken i den varme ovn i ca. 10-15 minutter. 

Server evt. fisken med smørsauteret kål og små smørstegte kartofler til. 

Gratineret torsk

- med tomattapenade, bagte tomater og Vesterhavsost

Ingredienser:

  • 500 g torskefilet uden skind og ben 
  • 1 glas gode soltørrede tomater 
  • Lidt olivenolie 
  • 2 fed hvidløg 
  • 3 kviste timian 
  • Ca. ½ dl fintrevet vesterhavsost 
  • Salt og peber 
  • Lidt sukker 
  • 1 bk gode små tomater, evt cherry blomme tomater 

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 180 grader. 

Halver tomaterne og krydr dem med salt, peber og en lille smule sukker. Bag dem i ovnen til de har en fin ”sort” skorpe, det passer nogenlunde med tiden indtil fisken er klargjort og tilberedt 

Gå fisken efter for ben og fjern dem, du evt. finder. Del fisken i 4 store stykker eller 8 mindre. 

”Dup” fiskestykkerne med et rent klæde så de er tørre 

Læg dem på bagepapir på en bageplade. 

Kom de soltørrede tomater i en blender og tilsæt hvidløg, timian og lidt olivenolie 

Blend tomaterne til en lind masse, der har en ”tyk” konsistens og smag til med salt og peber. 

Kom tomattapenaden på fisken så den er fordelt i et jævnt lag og drys den med et godt lag vesterhavsost. 

Bag fisken i 10-12 min i ovnen til den er flot gratineret. 

Server fisken på salat eller sauteret kål, pynt den af med de bagte tomater og krydderurter efter smag. 

Læs artikler fra 01.2024

Kim Blæsbjerg på forsiden af Magasinet VESTKYSTEN for bogen 'De bedste familier'

Ny filmoplevelse...

På Lemvig Gymnasium har de Flemming Ertbølle Madsen søsat en drøm om elever under sejl.

Tre forretninger på...

Rejekutter i Thyborøn Havn. Foto: Johan Gadegaard
En lille fræk fyr - en artikel om gærdesmutten...

En lille fræk fyr...

Rejekutter i Thyborøn Havn. Foto: Johan Gadegaard
En roman ude på hjemmebane - artikel om Kim Blæsbjerg

En roman ude på...

Rejekutter i Thyborøn Havn. Foto: Johan Gadegaard
En roman ude på hjemmebane - artikel om Kim Blæsbjerg

Døren til kirkens...