Der er penge i klimaviden. Byggeriet af et internationalt klimacenter på Lemvig Havn er et smukt skridt på vejen til at gøre en global udfordring til en vestjysk forretning.
Når det blæser ekstra hårdt fra vest, og vandstanden stiger i de vestjyske havne, så mærker både fastboende og gæster på vestkysten, at vind, vejr og vand har afgørende betydning for tilværelsen i denne del af verden.
Sådan har det altid været. Men klimaet er også en udfordring, der er kommet højt på den politiske dagsorden både herhjemme og globalt.
Selv om den netop overståede ekstreme sommer med sin tørke, høje temperaturer og mange solskinstimer ikke nødvendigvis kan tilskrives klimaforandringer, så ved vi godt, at det er en udfordring, som vi alle er nødt til at forholde os til. Og det handler ikke kun om at pumpe mere sand ind på stranden og bygge højere bolværker i havnene.
Klimaforandringerne påvirker vores tilværelse, uanset hvor vi bor og arbejder. Vi ser det blot noget tydeligere i et landskab og en natur som det vestjyske.
Samtidigt er vi på mange måder foran med de kæmpestore investeringer, som klimaudfordringerne kræver i de kommende år. På verdensplan er det helt vilde milliardtal, der regnes med, hvis man for eksempel skal forhindre øriger i at stå under vand, og hvis Jorden skal være i stand til at brødføde over ni milliarder mennesker.
Erfaringer og viden om vand, energi, vind, fødevarer, kystsikring og meget andet er et særligt råstof i Lemvig Kommune, som derfor naturligt nok forsøger at gøre løsninger på klimaudfordringer til en god forretning.
Et stort skridt i den retning er taget med etableringen af det internationale klimacenter, Klimatorium, som i løbet af de næste to år skal bygges på østhavnen i Lemvig. Med Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand som drivkræfterne kan den klimaudfordrede havneby ved Limfjorden blive et velvalgt sted at opsøge klimaløsninger.
Og så gør det heller ikke noget, at klima-paladset med forskning, formidling, uddannelse og innovative arbejdspladser ser godt ud.