Magasinet VESTKYSTEN 02.18

Klik ind for at se, hvad vi har lavet for Børnebakken Sct. Georgsgaarden

Hjem

Klik ind på reference om Støtteforeningen Alt-I-Et

Læs magasinet

Klik ind for at læse, hvad vi har lavet for Kirohuset

Bliv annoncør

Klik ind på vores reference om LU Gymnastikforening

Kalender

Klik ind for at se, hvad vi har lavet for Børnebakken Sct. Georgsgaarden

Kontakt

Magasinet VESTKYSTEN 02.18

Solnedgang med vingeslag

Aldrig har solen skinnet så meget som i maj. Midt i solskinsglæden skændes vi dog stadigt om havvindmøller. Skulle vi ikke i stedet nye solnedgangen sammen.

Med intet mindre end 364 timers solskin i maj satte den varme og tørre forårsmåned rekord som den mest solrige måned, siden man begyndte at registrere solskinstimer i 1920. Og det er endda kun landsgennemsnittet.

Her på vestkysten vil statistikkerne helt sikkert vise, at vi har fået endnu flere. Vi har derfor haft en perlerække af de solnedgange over Vesterhavet, som for både os selv og gæster er forbundet med lykkestunder, romantik eller bare en god afslutning på en dejlig dag.

De spektakulære oplevelser af solen, der synker ned i havet, bliver fotograferet og delt på de sociale medier. Det er der ikke noget nyt i. 

Men det er derimod kommentarerne til de klassiske solnedgangsmotiver: ’Mens vi stadig kan nyde det’, ’Nu snart ødelagt af vindmøller’ og andre bemærkninger i samme dur fortæller, at bekymringen og bitterheden over opstillingen af havvindmøller tæt på vestkysten er udbredt.

Argumenterne for og imod

Det er nemt at argumentere for, at vi også skal yde vores bidrag til mere vedvarende energi. At vi trods alt kan se solen i modsætning til de kinesiske byer, hvor den forsvinder bag kvælende smog fra forurenende energiformer. At det er bedre med flere møller på vand end flere på land. At vindkraften giver arbejdspladser og økonomiske gevinster. At ingen klager over de fire nye havvindmøller, der nu står i Nissum Bredning ved siden af Rønland-møllerne, der nærmest er et vartegn for Harboøre Tange på niveau med kystens fyrtårne.

Omvendt så er det selvfølgelig en markant ændring af det naturmotiv i udsigten, som mange nyder fra stranden eller klittoppen. Og man behøver ikke køre ret mange kilometer syd for Hvide Sande, før det blinkende nattelys fra vindmølleparken ude på Horns Rev – 30 kilometer fra land - kan ses som en irriterende forstyrrelse af stjernehimlen, når solen har lagt sig under dynen.

Hvorfor gik det så galt?

Med forskellig intensitet fortsætter diskussionen om de kystnære vindmøller da også i både den landsdækkende og lokale debat. Det er dog kun nogle enkelte modstandere, der mener, at det kan lade sig gøre helt at stoppe projekterne, og efterhånden er det også ganske få, der for alvor tror på, at det stadigt kan lade sig gøre at få de reelt igangværende mølleprojekter rykket længere ud på havet.

Debatten handler derfor mere og mere om, hvorfor diskussionen om havvindmøllerne kom så sent i gang. Var det sommerhusejere og de nærmeste naboer blandt de fastboende, der havde sovet i timen? Eller havde vindmølleopstillere og politikere lusket projektet igennem bag lukkede døre? Og hvis møllerne får turisterne til at blive væk – er det så egentlig den kommende udsigt eller det skræmmebillede, som er skabt ved at tale solnedgang i mølleindpakning ned i et sort hul?

Det bliver vi næppe nogen sinde enige om. Men spørgsmålet er, om vi har gavn af at fortsætte skænderierne i den samme uendelighed, som tiden kan føles, når man ser solen glide mod horisonten.

Med Paulus’ ord fra Det Nye Testamente: ’Lad ikke solen gå ned over din vrede’.

Læs artikler fra 02.2018

Midtjyske Jernbaner...

Naturen malet som man føler den

Morten Jensen fra Thyborøn har forladt en sælgerkarriere i storbyen for at pakke fisk på Nordsøen...

 Fra jakkesæt til gummitøj

Thyborøn Camping & Hytteby

Paella

Tæt samarbejde mellem fiskeskippere og Fiskeriskolen 
i Thyborøn hjælper nye fiskere i gang.

 Bare du kan skrælle kartofler

I år er det 100 år siden, Henning Gantriis, skaberen af den populære tegneseriestribe ’Livets gang i Lidenlund’, blev født.

I Gantriis' fodspor

Det startede med en enkelt traktorbus, men i dag arrangerer JyllandsAkvariet i Thyborøn ture ud i naturen hele året af 
næsten enhver slags.

Øjeblikke der sætter sig på sjælen

Den kødædende plante spiser insekter. Men hvad nu, når den har brug for, at insekterne overlever, fordi den skal bestøves?

Solduggens drabelige dilemma

Leif Tarbensen fortsætter slægtens kamp for at holde vand og sand væk fra ejendommene ved Houvig, nord for Søndervig.

Klitfogeden holder sandet på havsiden