med hjemmelavede rødbeder og grønkålsalat med appelsin, syltede perleløg og ristede hasselnødder.
Helstegt rødspætte - Fiskeskipper Martin Kendes favoritret efter den første dag på havet...
Opskrift: Annemette Fruergaard . Foto: Henrik Vinther Krogh
Grønkål skylles og "plukkes" af stilken. Kålen hakkes helt fint. En lille smule fløde piskes sammen med lidt citronsaft, flormelis, salt og peber, og vendes i kålen.
Kålen ligges i en skål og ovenpå kommes appelsin både uden hinder, ristede hasselnødder og syltede perleløg.
Lav en lage af 2 dl eddike, 1 dl frosne bær evt. Hindbær eller solbær og 3 dl sukker. Lagen koges op og løgene hældes i. Der kan med fordel bruges perleløg fra frost.
Vær opmærksom på at perleløgene skal trække et par dage i køleskabet inden de skal spises.
Rå rødbeder vaskes og koges til de er møre. Derefter overhældes de med koldt vand så skrællen slipper. Rødbederne "smuttes" og skæres i skiver. Kog en sukker/eddike lage af 3 dl eddike og 4 dl sukker. Kom lidt peberkorn i lagen. Rødbedeskiverne kommes i glas og varm lage hældes over. Glassene lukkes og stilles køligt. Vær opmærksom på at rødbederne skal trække et par dage inden de skal spises.
Smelt smørret i en gryde, og pisk melen i så smørret er "mættet". Kom væsken i lidt efter lidt mens der piskes for at undgå klumper. Smag til med salt og peber og kom den hakkede persille i.
Friske hele rødspætter flåes og rengøres. Vendes i rugmel og steges af på en varm pande i rigeligt smør og svinefedt. Jeg steger ca i halv af hver.
Serveres m kogte kartofler og citronbåde.