Hvor grøn er naturen, og er vores landskab et maleri, hvor vi bare kan hente vilde dyr ind, som det passer os?
Da en tysk kunstner i anledning af kulturbyåret Aarhus 2017 for nylig malede træer, buske og græs i en bypark med akrylmaling fra bøtterne med røde og hvide farver, vakte det den nok forventede forargelse.
Det er jo ikke svært at opnå i et land, hvor en landsretsdommer også er villig til at sende en sjællandsk folkepensionist i fodlænke for at have malet sit hus ultramarinblå i strid med lokalplanen – og naboernes trang til ensartethed.
Begge aktuelle eksempler giver stof til eftertanke og overvejelser om vores natursyn og behov for at have fælles regler for selv farven på folks huse.
Som flere af vores artikler i dette magasin fortæller, så udfordres vestjyderne også af kunstnere. Det er kun sundt og godt at blive det for en stund. Som for eksempel når en fotograf med store billeder henter naturen ind i byen (se artiklen på side 44).
Mere bekymrende er derimod de perspektiver, som en seniorforsker ved Aarhus Universitets Institut for Bioscience og Biodiversitet ser i den tyske kunstners happening i parken. Ifølge forskeren Rasmus Ejrnæs har naturen ”godt af at få lidt tæsk en gang i mellem”, fordi der er ”et stort potentiale i at få nulstartet naturen”.
Samme Ejrnæs er nemlig fortaler for en ’re-wilding’ af den danske natur. Blandt andet ved at lade elge, ulve og andre rovdyr få frit spil i meget store dele af vores kulturlandskab gennem indhegning af en slags super-dyrehaver.
Det lyder på alle måder som et ret vildt eksperiment med vores natur. Det har ikke desto mindre opbakning fra Danmarks Naturfredningsforening, der kører kampagnen ’Plads til det vilde’ med samme mål.
Man kunne tro, at vi, der lever i og med vestkystens barske natur, var begejstrede, men DN’s egen Gallup-undersøgelse viser det stik modsatte. Jyderne er markant mere forbeholdne overfor en sådan ’re-wilding’ end sjællænderne.
Måske fordi vi faktisk kender den vilde natur og samtidigt glædes over nærværet til dyr og planter i kulturlandskabet på daglig basis. Og derfor ved, at naturen ikke et kæmpestort lærred, hvor vi uden konsekvenser frit kan male den natur, vi sådan lige har vild lyst til.
God fornøjelse med Magasinet. Vi kommer igen i slutningen af september!