Magasinet VESTKYSTEN 02.21

Klik ind for at se, hvad vi har lavet for Børnebakken Sct. Georgsgaarden

Hjem

Klik ind på reference om Støtteforeningen Alt-I-Et

Læs magasinet

Klik ind for at læse, hvad vi har lavet for Kirohuset

Bliv annoncør

Klik ind på vores reference om LU Gymnastikforening

Kalender

Klik ind for at se, hvad vi har lavet for Børnebakken Sct. Georgsgaarden

Kontakt

Magasinet VESTKYSTEN 02.21

En iskold historie i en brandvarm tid

Klimaforandringer er ikke noget nymodens pjat. De har været her længe. Faktisk rigtig, rigtig længe.

Når Geopark Vestjylland i efterårsferien officielt slår døren op til UNESCO Global Geopark Vestjylland – læs mere fra næste side - er det en fortælling, der begyndte med istiden for 115.000 år siden. 

En historie om isen der bredte sig fra nord og øst, og tusindvis af år senere mødte et varmere klima i vores del af Jylland. Hvorefter isens smeltevand formede bakker og dale i blandt andet Lemvig, Struer og Holstebro Kommuner.

Geopark Vestjylland kalder det selv en fortælling om, hvordan is, vand og vind har skabt et fascinerende landskab, der har dannet grundlag for menneskers liv i de seneste cirka 9.000 år. Det er med andre ord også en enorm baggrundshistorie om klimaforandringer.

De iskolde fakta, fra dengang størstedelen af jordkloden lå i en dybfryser, rammer derfor direkte ind i en tid med en brandvarm, politisk debat om vores håndtering af klimaudfordringerne. Denne gang render smeltevandet som sådan ikke ud over landskabet. Men når isen længere nordpå hastigt smelter, så stiger havvandet på vores breddegrader, og storme presser mere vand ind i Limfjorden.

Nørby gik til kamp

En politiker, der før de fleste andre beslutningstagere så behovet og mulighederne for at gøre noget ved miljø- og klimaudfordringerne, er Lemvigs tidligere borgmester og mangeårige medlem af by- og regionsråd, Jørgen Nørby.

Danmarks ældste biogasanlæg i Rom ved Lemvig og det internationale klimacenter Klimatorium på Lemvig Havn er blandt de fysiske bolværker, som han har været med til at sætte i verden. Som stærke, lokale bidrag til at redde kloden fra vores til dels selvskabte miljø- og klimaudfordringer.

Jørgen Nørby stopper i politik efter kommunal- og regionsvalget til november. Magasinet Vestkysten runder af med et interview på side 36.

PS. Inden vi i klimaskam graver os selv ned i den efterårskolde jord, så husk at forandringerne også medfører positive oplevelser som delfinerne i Thyborøn Kanal. Og at vi kan gøre noget godt for klima, miljø og natur. Læs for eksempel fortællingen om odderens redning på side 42.

God fornøjelse med Magasinet – vi kommer igen i begyndelsen af december!

Læs artikler fra 02.2022

En hel uges aktiviteter markerer, at Geopark Vestjylland nu er internationalt anerkendt som en Global Geopark sammen med 168 områder i resten af verden.

Geoparken åbner officielt...

Jørgen Nørby fra Nr. Nissum har i 32 år som politiker arbejdet med at finde løsninger på især udfordringerne med miljø, klima og natur.

En miljøpolitiker takker af...

Odderen har været tæt på at uddø i Danmark, men takket være en målrettet indsats trives dyret nu igen...

Odderen - en succeshistorie i naturen...

Roning på åbent vand giver store naturoplevelser og meget motion.

Åretag med naturens kræfter...

Midtjyske Jernbaner navngav og indviede officielt fire nye tog med en festdag i særtog på togstrækninge Holstebro-Skjern.

Tog døbt med nyt VLTJ-vers...

Nye tanker og tiltag pibler frem i menighedsråd efter brudte vaner og lang tids fokus på forbud.

Velkommen i kirke...