Vi kommer meget mere ud i naturen, og er man blot søndagsturist eller ny derude, kan det knibe med at kende omgangsreglerne for alt det vilde.
Mens stadigt flere til dagligt lever i byen, så har klimaforandringer og bekymringer for biodiversitet sat fokus på den natur, der ligger udenfor hverdagslivet blandt beton, mursten og asfalt. Ikke mindst den vilde del, som den storstilede kampagne Vores Natur på blandt andet DR i år har inviteret os allesammen ud i.
Vi har også fået et gevaldigt skub af forårets nedlukning af samfundet, hvor skove og strande tilbød god plads, frisk luft og aktiviteter. Både til fastboende, midlertidige corona-gæster og indlandsturister.
I tørre tal fik det for eksempel i sommerferien knapt 39.000 til at booke en overnatning i det fri på en af Naturstyrelsens lejrpladser. Det er rekord, og en stigning på over 12.000 i forhold til sidste år. Dertil kommer gæster på de mange primitive overnatningssteder og i skove med fri teltning landet over, der ikke skal bookes på forhånd, men som også er blevet benyttet flittigt.
For at imødekomme den stigende interesse blev der oven i købet i løbet af sommeren åbnet for fri teltning i endnu flere statsskove. Blandt andet en række steder her på vestkysten.
Og det er ikke kun en sommerfornøjelse. Kampagnen Vores Natur foreslår, at årets efterårsferie er en familietur med shelterovernatning under stjernehimmelen ude i skoven. Forinden kan man passende opsøge nogle af de udendørs aktiviteter, som efterårsbølgen af corona-smitte ikke har begrænset i mærkbart omfang. Eller kig blot på svampe i skovbunden med den nysgerrighed og videbegærlighed, som naturvejleder Tage Madsen fortæller om her i magasinet.
Naturen er for os alle, men mange lever i modsætning til for eksempel Harboørefamilien på de følgende sider ikke midt i den til dagligt. Som nyankommen naturbruger, der blot er forbi til nogle timers oplevelse, kan man derfor være så uvant med attraktionen, at man ikke ved, hvordan vilde dyr, planter og sårbar natur skal behandles med respekt og nænsomhed.
Men hvis man kan fatte corona-regler, så kan man også lære at begå sig i naturen: Giv ikke hånd til en sæl på stranden. Hold afstand til brølende krondyr – og hunden i snor. Følg de anviste stier over klitterne og i skoven. Vis hensyn, når du bruger mountainbike eller dronekamera. Nyd stilheden, nattemørket og fuglesangen. Tag brugte mundbind og andet skrald med hjem.
God tur i naturen!