Magasinet VESTKYSTEN 03.19

Klik ind for at se, hvad vi har lavet for Børnebakken Sct. Georgsgaarden

Hjem

Klik ind på reference om Støtteforeningen Alt-I-Et

Læs magasinet

Klik ind for at læse, hvad vi har lavet for Kirohuset

Bliv annoncør

Klik ind på vores reference om LU Gymnastikforening

Kalender

Klik ind for at se, hvad vi har lavet for Børnebakken Sct. Georgsgaarden

Kontakt

Magasinet VESTKYSTEN 03.19

Bliv på den naturlige sti

Den vestjyske nature er vores stærkeste ressource. Vi skal del den med vores gæster, men også huske at passe godt på den.

I naturen bruger vi alle sanser, og vi får aha-oplevelser, der sætter perspektiv på ikke mindst den mere ensformige tilværelse i storbyens lukkede og kontrollerede verden, der er uden vilde dyr, blomsterduft, blæst og nedbør.

Det er ifølge vores interview med hjerneforsker Kjeld Fredens forklaringen på, at stadigt flere opsøger naturen for at lade sanserne suge oplevelser og ny erkendelse.

Det er derfor heller ikke uden grund, at vi på vestkysten har opbygget en perlerække af attraktioner, der netop tager udgangspunkt i naturen og den tilknyttede kultur. Allerbedst illustreret i Thyborøn, hvor klyngen af turistattraktioner i alle tilfælde har lokale rødder i det maritime og tilbyder nærkontakt med vores landskab: JyllandsAkvariet til Nordsøens fisk og den vestjyske natur. Kystcentret til klitlandskabet. Sea War Museum og mindeparken til krigshistorien på Nordsøen. Ravmuseet til havets guld. Og Sneglehuset til fascinationen af skaldyr.

At der er perspektiv i at fortsætte ad den naturlige sti og udvikle de eksisterende attraktioner giver derfor god mening. Læs blot den boblende fremtidstro, som familien bag den nye forpagtning af Sneglehuset giver udtryk for på de følgende sider.

Når lyngtæppet forsvinder

Men bemærk i vores portræt af de jyske heder, at vi fortsat skal værne om naturen. Turisterne – også deres børn og hunde - skal lære at holde sig til de naturlige stier over klitter, i plantagerne og på hederne. Og alting har en begrænsning. Ikke mindst når det gælder sårbar natur som for eksempel lyngheden.

Mens vi her i sensommeren kunne nyde et lyngflor, der i mands minde sjældent har været flottere, så klagede faste gæster i Nationalpark Mols Bjerge på Djursland over, at lyngen var forsvundet. Det var den nu ikke helt. Men man kunne bare ikke se de lilla blomster for det høje græs, der har fået frit spil, efter at man – af hensyn til det stigende antal gæster i naturen - har opgivet afgræsning med husdyr i dele af Mols Bjerge.

Brug naturen, men træd varsomt. Og hold fast i den kultur, der former vores natur.

God fornøjelse med magasinet!

Læs artikler fra 03.2019

Thyborøns ældste turistattraktion fik nye forpagtere i år, og familien Kirkedal Koustrup har fundet endnu flere værdier i byens ...

Et sneglehus med plads til...

Hvide Sande har over 13 år opbygget et ry som internationalt mødested for klassiske musikere.

Klassisk i verdensklasse på Klitten

På Lomborg Gymnastik- og Idrætsefterskole fylder gymnastik, håndbold og fodbold mange timer på skoleskemaet,

Gymnastik og fællesskab

Midtjyske Jernbaner tilbyder andet end togtransport fra A til B.

Oplevelser med toget

Vi har selv skabt den danske hede gennem mange års udpining af jorden, og folk har boet her i stor fattigdom

Heden 
lyngens højborg

Vi vil rigtig gerne ud i naturen, og vi vil helst mærke den, smage og føle. Det oplever blandt andet JyllandsAkvariet i Thyborøn

Naturen 
noget man føler på